drukfoutlogo
Voorpagina
Drukfout cursussenCursus economie voor naïevelingen
verplichte kost voor iedereen die rijker wil worden

Topmanagers en topsalarissen
zelfverrijking kan een altruïstische daad worden

Het derivatencasino
wanneer klinkt eindelijk het "rien ne va plus" voor de derivatenhandel?

Verkeersboetes zijn martelwerktuigen
het vullen van de schatkist is niet het doel, maar slechts een leuke bijkomstigheid

Doe ff normaal!
zijn we nou allemaal, op één na, helemaal gek geworden?

Lenen zonder verplichting tot terugbetalen
risicoloos rendement voor durfkapitalisten

Ontslagrechtversoepeling leidt tot loonexplosie
afbreukzekerheid in plaats van afbreukrisico

Calculerende politici corrumperen samenleving
goede wetgeving lokt geen ongewenst gedrag uit
Politici hebben een grote voorkeur voor wetten en regels die ongewenste neveneffecten hebben die de gewenste effecten na enige tijd ver overtreffen. Dit soort wetten en regels is altijd makkelijk te herkennen. Over zo'n wet wordt de vraag "maar is dit of dat niet een potentiële uitwas van deze wet?" steevast beantwoord met "inderdaad en daarom hebben we met elkaar heldere afspraken gemaakt en zorgvuldige procedures vastgelegd zodat de door u geschetste situatie niet zal ontstaan". Het punt is alleen dat de mensen die "de afspraak met elkaar gemaakt hebben" niet degenen zijn die hem moeten nakomen. En dat die zich dus helemaal niet gebonden (hoeven te) voelen. Het doet sterk denken aan ouders die, nadat er weer eens een vaas gesneuveld is, tegen hun kinderen zeggen "we hadden toch afgesproken om niet meer in huis te voetballen!". Dat was namelijk ook geen afspraak tussen gelijkwaardige partijen, maar gewoon een bevel aan een ondergeschikte.
Een voorbeeld: bijstandstrekkers moeten een tegenprestatie leveren voor hun uitkering. Gemeenten, die door Den Haag steeds verder afgeknepen worden, moeten de bijstandsuitkering verstrekken. Gevolg: de gemeenten gaan snijden in, bijvoorbeeld, de plantsoenendienst en laten vervolgens de tot bijstandstrekker gepromoveerde hoveniers hun oude werk doen tegen een bijstandstarief. Waarop "de politiek" gaat klagen dat die verdringing, waar tallozen voor gewaarschuwd hebben, niet de bedoeling was. Dat het schandelijk is dat de gemeenten zo weinig moreel besef hebben en alleen maar aan geld denken.
Als normale mensen zo langs de grenzen van het wettelijk toegestane laveren worden zij "calculerende burgers" genoemd. In dit geval kunnen we echter beter van calculerende politici spreken. Die zorgen er door het aannemen van corrumperende wetten voor dat het met hun werk en inkomen wel snor zit. Ze blijven immers in de publiciteit door het aan de kaak stellen van steeds weer nieuwe misstanden. En publiciteit is onmisbaar in de strijd om een verkiesbare plaats op het stembiljet.

Overigens, op de drukfoutredactie hebben we een weddenschap wanneer de eerste wethouder de laan uigestuurd wordt wegens bovenstaand voorbeeld. Degene die het dichtst bij de juiste datum zit wint een mooie fles Schotse whisky, degene die er het verst naast zit een pot pindakaas.  << Vorig artikel Willekeurig artikel Volgend artikel >>  

       
Hoge bonussen houden inflatie laag
tijd om te stoppen met zeuren over te hoge bonussen

Calculerende politici corrumperen samenleving
goede wetgeving lokt geen ongewenst gedrag uit

Kromspraak
niet het maken van een fout, maar het niet herstellen van die fout is de echte fout

Scheefwoners bestaan niet
scheefbouwers daarentegen wel

De beursvoorspelling van de dag
van de enige beursgoeroe ter wereld met resultaatgarantie

Wat bepaalt de prijs van een huis?
er zijn altijd maar drie factoren die tellen

Homohaat en heteroliefde
haat en liefde liggen soms verwarrend dicht bij elkaar

(c) Drukfout.nl Citeren uitsluitend toegestaan met bronvermelding: www.drukfout.nl