drukfoutlogo
Voorpagina
Drukfout cursussenCursus economie voor naïevelingen
verplichte kost voor iedereen die rijker wil worden

Topmanagers en topsalarissen
zelfverrijking kan een altruïstische daad worden

Het derivatencasino
wanneer klinkt eindelijk het "rien ne va plus" voor de derivatenhandel?

Verkeersboetes zijn martelwerktuigen
het vullen van de schatkist is niet het doel, maar slechts een leuke bijkomstigheid

Doe ff normaal!
zijn we nou allemaal, op één na, helemaal gek geworden?

Lenen zonder verplichting tot terugbetalen
risicoloos rendement voor durfkapitalisten

Ontslagrechtversoepeling leidt tot loonexplosie
afbreukzekerheid in plaats van afbreukrisico

Sparen en beleggen
cursus economie voor naïevelingen: les II
Veel beleggingsexperts vertellen dat de financiële markten zo groot zijn dat niemand die kan manipuleren en dat de markt daarom efficiënt is: alle informatie wordt direct in de beurswaarde verwerkt. Echter, kuddegedrag en veel media-aandacht, ook wel emotie genoemd, veroorzaken pieken en dalen die niets met echte waarde te maken hebben. Zo kon tijdens de internethype het zwaar verliesmakende AmericaOnline het winstgevende TimeWarner overnemen dankzij de buiten alle proporties gestegen beurswaarde van AOL. En dat alleen maar omdat iedereen zichzelf en anderen had wijsgemaakt dat internet de economie voorgoed zou veranderen. We moesten alleen nog even uitvinden hoe je in die nieuwe economie winst moest maken. Maar dat zou wel goedkomen. Niet dus!
Maar..., je moet wel bij deze hypes zitten om echt veel geld te kunnen verdienen. Dit gegeven is de moraal van de stadslegende over een beurshandelaar die een crash zes maanden van tevoren correct voorspelde, maar niet de direct aan de crash voorafgaande hausse voorzag. Gevolg: ontslag.
Naast aandelen en obligaties bestaan er ook talloze beleggingsproducten, zogenaamde derivaten, waarmee je kunt gokken op de toekomstige prijs van aandelen, obligaties en derivaten. Derivaten (b.v. opties) kunnen geen waarde creëren. Waarde creëer je door b.v. het verbouwen van voedsel, het bouwen van een huis, het genezen van zieken, of het onderwijzen van naïevelingen. Derivaten kunnen alleen geld herverdelen. Ofwel derivatenhandel is een zero-sum game. Dus als er winnaars zijn zijn er ook verliezers. Eenmaal raden wie de verliezers zijn: de slimme bankiers of de naïeve klanten?
Beurshandel behelst vooral het uitlokken van veel transacties. Dit is goed voor de banken, goed voor de bonus van de bankmedewerkers, maar slecht voor klant. Bewijs: het beleggingsresultaat van vrouwen is doorgaans beter dan dat van mannen. Beide groepen beleggen in dezelfde bedrijven, maar mannen wisselen veel vaker om "winst te pakken" of "verlies te beperken", zonder zich te realiseren dat hun bank zich via de transactiekosten telkens een deel van hun opgebouwde vermogen toe-eigent.
Sparen leek tot IceSave en DSB omvielen voor velen een veilige, maar wel een beetje suffe manier, om vermogen op te bouwen. Wij kunnen slechts hopen dat onze cursisten ook zonder ons advies al geconcludeerd hadden dat je je spaargeld bij minstens twee verschillende banken moet parkeren. En per bank nooit meer dan er door het garantiestelsel gegarandeerd wordt. Als U dit nog niet geconcludeerd had bent U eigenlijk een domoor en is deze cursus niet voor U bestemd. En als U zoveel geld heeft dat er niet genoeg banken bestaan om Uw geld over te verdelen, dan willen wij U graag helpen om dit probleem op te lossen.
Terug naar lesoverzicht  << Vorig artikel Willekeurig artikel Volgend artikel >>  

       
Hoge bonussen houden inflatie laag
tijd om te stoppen met zeuren over te hoge bonussen

Calculerende politici corrumperen samenleving
goede wetgeving lokt geen ongewenst gedrag uit

Kromspraak
niet het maken van een fout, maar het niet herstellen van die fout is de echte fout

Scheefwoners bestaan niet
scheefbouwers daarentegen wel

De beursvoorspelling van de dag
van de enige beursgoeroe ter wereld met resultaatgarantie

Wat bepaalt de prijs van een huis?
er zijn altijd maar drie factoren die tellen

Homohaat en heteroliefde
haat en liefde liggen soms verwarrend dicht bij elkaar

(c) Drukfout.nl Citeren uitsluitend toegestaan met bronvermelding: www.drukfout.nl